Пора переводить часы … на бразильское время. Все, что вам необходимо знать о Copa America-2019

Коли для Європи зараз розпочинається традиційне міжсезонне затишшя, Бразилія запрошує приєднатися до футбольного карнавалу! Уже сьогодні о 21:30 за бразильським часом (і, відповідно, 3:30 за нашим місцевим) розпочнеться груповий етап фінальної стадії Кубка Америки із матчу між господарями турніру та збірною Болівії. Отже, чому вам варто пожертвувати своїм дорогоцінним сном і що ж такого особливого у цьогорічному Copa America?


Декілька слів про господаря


Кубок Америки з футболу – найстаріший континентальний турнір світу серед збірних. Це змагання з‘явилося на 14 років раніше, ніж Чемпіонат світу, ще у 1916 році. Цьогоріч проходитиме вже 46-ий в історії Кубок Америки. Господар змагання Бразилія повинна була проводити даний турнір ще минулого разу, у 2015 році. Але через велике нагромадження інших масштабних спортивних подій за короткий проміжок часу (Кубок Конфедерацій–2013, Чемпіонат світу–2014, Олімпійські ігри–2016), вони змушені були помінятися місцями із Чилі. Бразилія вже 5-ий раз організовує Copa America (попередні були в 1919, 1922, 1949 і 1989). До речі, цей раз стане останнім, коли Кубок Америки проводитиметься у непарні роки. Починаючи з 2020, Copa America припадатиме на ті самі роки, що й інші континентальні турніри, як-от Чемпіонат Європи з футболу.



А де подивитися матчі вживу?


Турнір буде проводитися у 5 містах на 6 стадіонах: Сан-Паулу (стадіони “Арена Корінтіанс” та “Морумбі”), Ріо-де-Жанейро (стадіон “Маракана”), Порту-Алегрі (стадіон “Арена Греміо”), Белу-Оризонті (стадіон “Мінейран”) та Салвадор (стадіон “Фонте-Нова”).

Учасники та схема турніру або А при чому тут японці та араби?


Незмінним “серцем” турніру є 10 представників найменшої континентальної футбольної організації CONMEBOL: Аргентина, Бразилія, Болівія, Венесуела, Колумбія, Парагвай, Перу, Уругвай, Чилі та Еквадор. Для того, щоб сформувати 3 повноцінні групи, було запрошено ще двох фіналістів Кубка Азії: Катар (сенсаційний переможець) та Японія (срібний призер). До речі, для Катару це дебют у даному турнірі. Таким чином, вони стануть першою арабською країною на Copa America. Для Японії такий досвід повториться вже вдруге.

На противагу, вперше на Кубку Америки не з`явиться жодна країна із футбольної організації CONCACAF (країни північноамериканського регіону), відколи їх почали запрошувати на цей турнір. До прикладу, Мексики тут не буде вперше з 1993 року.


Організація CONMEBOL спершу планувала розширити формат змагань до 16 команд, як це було на ювілейному Copa America Centenario (2016) в честь сторіччя турніру. Планувалося запросити 3 країни із північноамериканського регіону та 3 із Азійської конфедерації футболу. Проте згодом вони відмовилися від цього плану і повернулися до звичного формату “10+2”.


Отже, цього року групи виглядають таким чином:


Група А

Бразилія

Болівія

Венесуела

Перу

Група В

Аргентина

Колумбія

Парагвай

Катар

Група С

Уругвай

Еквадор

Японія

Чилі

Груповий етап складатиметься із трьох турів та триватиме у період із 15 по 25 червня.


Далі за його підсумками до чвертьфіналів пройде по 2 найкращі збірні у кожній групі, а крім того ще й 2 найкращі команди серед трьох, які зайняли 3 місце у своїх групах. Чвертьфінальні пари формуватимуться за наступною схемою:

1 пара – переможець групи А проти 3 місця групи В або С;

2 пара – 2 місце групи А проти 2 місця групи В;

3 пара – переможець групи В проти 2 місця групи С;

4 пара – переможець групи С проти 3 місця групи А або В.


Відповідно, до першого півфіналу потраплять переможці 1 та 2 пари, а до другого – 3 та 4.


Чвертьфінали відбуватимуться 28 та 29 червня, півфінали – 3 та 4 липня, матч за третє місце – 6 липня, ну і врешті, фінал пройде в Ріо-де-Жанейро на “Маракані” 7 липня о 23:00 за київським часом.


А на кого ставити ?

Більшість букмекерів твердо переконана, що фаворитами є господарі турніру, збірна Бразилії. І це попри те, що головному тренеру Тіте доведеться обходитися без Неймара, який у товариському матчі проти Катару знову зазнав травми.


Для рівноваги бразильцям класично створює загрозу, звісно ж, збірна Аргентини. За останній рік “альбіселестес”  встигли дуже якісно оновитися, помолодшати. Та й відносно молодий новий наставник збірної Ліонель Скалоні, який далеко не має солідного тренерського досвіду, також ще та “темна конячка” із чималим запасом тактичних сюрпризів. Окрім перспективної молоді повернеться і “стара гвардія”: Мессі, Агуеро та Ді Марія. Особисто для Ліонеля Мессі це вже буде п‘ята спроба завоювати кубок. В останніх трьох Copas його збірній забракло всього одного кроку до омріяної перемоги (а 2 останні рази винуватцем розбитих мрій ставала збірна Чилі).


Прихованими фаворитами вважаються Уругвай та Колумбія. Уругвай – перший переможець Copa America у 1916 році, коли за кубок змагалося лише 4 збірні (Аргентина, Бразилія, Чилі, Уругвай), а також рекордсмен за кількістю трофеїв у цьому турнірі. Їх в уругвайців аж 15. На даний момент збірна під керівництвом досвідченого Табареса не має явних проблем на жодній із ліній, а зіркові уругвайські футболісти із європейським бекґраундом абсолютно гармонійно доповнюють один одного у зв’язках і тактичних схемах.


Колумбія ж вигравала цей турнір лише раз у 2001 році. На відміну від вищезгаданих “селестес”, у них є причини нарікати на кадрові втрати через чималу кількість травмованих гравців. Тому наставнику “кафетерос” Карлушу Кейрушу доведеться розраховувати переважно на перспективну молодь.


А от чинного чемпіона Кубка Америки та срібного призера Кубка Конфедерацій–2017 Чилі зараз вважають далеко не головними претендентом на перемогу в турнірі. Алексіс Санчес та Артуро Відаль виглядають вже далеко не так “свіжо”, як 4 роки тому. А покладатися суто на індивідуальну майстерність того ж Едуардо Варгаса без належної підтримки з боку досвідчених партнерів – досить ризиковано.

І останнє. Що це за дивна тваринка?


Маскот турніру – капібара Зізіто. Вибір як тварини, так і імені не є випадковим. Адже капібара – найбільший за розміром гризун у світі, який водиться лише у Південній Америці. А ім‘я маскота запозичене від Томаса Соареса да Сілви, більш відомого як Зізінью, найкращого бомбардира Copa America в історії та володаря “Золотого м‘яча” Чемпіонату світу 1950.

Що ж, Кубок Америки розпочнеться вже за лічені години. А нам залишається доєднатися до цієї футбольної феєрії та стежити за гарячими подіями турніру!

Источник: ПРО ФУТБОЛ

Новости партнеров

Комментарии: