Це вам не «Барселона»! Що зміниться у «Баварії” із приходом Коутінью?

Адіос, Барселона!

 

Це вам не "Барселона"! Що зміниться у "Баварії” із приходом Коутінью?Перехід Коутінью до “Баварії” беззаперечно став одним із найяскравіших трансферних поворотів цього літа. Мюнхенці орендували бразильського нападника у “Барселони” на один сезон із правом викупу. Він прибув на Зебенерштрассе ще минулої неділі, щоби пройти медогляд, остаточно узгодити всі деталі та владнати трансферні формальності. Із 27-річним футболістом вдалося дійти згоди щодо основних умов. Це підтвердив Карл-Гайнц Румменігге, голова правління “Баварії”, який минулого тижня побував у Барселоні разом зі спортивним директором Хасаном Саліхаміджичем, щоби обговорити умови оренди Коутінью.

 

“До оренди ми певний час спостерігали за Філіппе. Для нас гучне ім‘я абсолютно не має значення. Лише якість гри” — зазначив Румменігге.

 

Шлях бразильця до Німеччини

 

Кар’єра Коутінью розквітла, коли його підписав “Інтер” у 2008 році за 4 млн євро. Після нетривалої гри за “нера-адзуррі”, де в основі Філіппе з’являвся не так часто, у 2012 він йде в оренду до “Еспаньйолу”.

 

Це вам не "Барселона"! Що зміниться у "Баварії” із приходом Коутінью?Згодом цього динамічного форварда придбає “Ліверпуль” у зимове трансферне вікно у 2013 році за 8,5 млн фунтів завдяки зусиллям тодішнього головного тренера “мерсисайдців” Рафаеля Бенітеса. Він уже тоді бачив у Коутінью “футболіста світового рівня”.

 

І саме в Англії бразилець зумів створити собі репутацію топового форварда. За 5 сезонів, проведених у “Ліверпулі”, Філіппе зіграв 201 матч у всіх турнірах, забив 54 голи і віддав 45 результативних передач. У середньому він забивав 0.26 голів за гру. Його вражаючі показники в АПЛ врешті-решт допомогли йому втілити в життя свою давню мрію — перебратися до “Барселони”. Минулого року цей трансфер коштував каталонцям аж 142 млн фунтів. Проте його кар’єра у стані “блаугранас” не була такою блискучою, як очікувалося. Винуватцем більшості невдач Коутінью в “Барселоні” була система Ернесто Вальверде, яка працює на те, щоб надавати Мессі багато простору для вільного пересування у фінальній третині поля. Це пригнічувало вроджений ігровий стиль Філіппе, який звик бути нападником, що вільно блукає позаду центр-форварда. “Мессіцентричність” у цьому плані просто гальмувала розкриття потенціалу бразильця. Тому перехід до мюнхенської команди був необхідним кроком для подальшого розвитку його професійної кар’єри.

 

Що ж, тепер “маленькому чарівникові” доведеться демонструвати свої найкращі якості, щоби досягти успіху в “Баварії”. Тож давайте спробуємо оцінити, наскільки Коутінью буде вписуватися у систему Ніко Ковача.

 

Що у ньому такого і як це застосувати?

 

Перш за все, у бразильця високий забивний потенціал. Він має хист до випробовування воротарів дальніми ударами, а також вміє “роззброювати” захист суперника та рватися у швидку контратаку, застосовуючи свої чудові скіли дриблінгу. Виходячи з цього, фанати мюнхенців не мали б тепер сильно сумувати за Хамесом Родрігесом, адже Філіппе може стати абсолютно рівноцінною заміною для колумбійця. Коутінью так само може бути ключовим гравцем під час штрафних ударів завдяки своєму вмінню контролювати м‘яч, високому рівню мобільності та дриблінгу. Він – типовий плеймейкер, який свого часу зумів створити 52 серйозні шанси біля воріт суперника у 152 матчах Прем`єр-ліги за “Ліверпуль”, перевершивши у цьому Садіо Мане. Більше того, бразилець за потреби може ефективно діяти і на лівому фланзі. Він технічний і має хороше бачення поля, розвинений “футбольний інтелект”.

 

Це вам не "Барселона"! Що зміниться у "Баварії” із приходом Коутінью?Йому було нелегко в “Барселоні”, але у нього є всі необхідні якості для того, щоб досягнути успіху в Бундеслізі і стати ключовим сполученням між півзахистом та нападом “Баварії”. І перш за все очікується, що Філіппе Коутінью створить варіативність в атаці мюнхенців, даючи змогу Ковачу ефективно проводити ротацію в команді.

 

Річ в тім, що свого часу Юрген Клопп надавав можливість Коутінью проявити себе на різних позиціях на полі, використовуючи його і як вісімку, і десятку, і часто як вінгера та дозволяючи йому вільно рухатися у своїй зоні. Це зробило бразильця своєрідною ефективною зв`язковою ланкою між Садіо Мане та своїм співвітчизником Роберто Фірміно у “Ліверпулі”. Саме ця його роль часто заплутувала та дезорієнтовувала захист суперника. Загалом, Коутінью завжди був активним у різних зонах фінальної третини поля. Також, Філіппе добре знайомий зі стилем контрпресингу, який використовує Клоппі і який також є частиною тактики мюнхенської “Баварії”. Отже, схожий підхід може бути застосовано і Ковачем. Наприклад, у схемі 4-2-3-1, яку хорватський тренер мюнхенців часто використовував минулого сезону, Коутінью може мінятися із Гнабрі і Команом, щоби зруйнувати структуру суперника і звільнити простір для Толіссо. Це дасть змогу французькому півзахисникові висуватися більше вперед разом із Левандовскі та створювати небезпечні гольові моменти. Проте у Ковача є ще й альтернатива у вигляді схеми 4-3-3, де Коутінью може грати як номер вісім.

 

Тож на яких позиціях Коутінью зможе грати в Баварії?

 

Варіант 1: Атакуючий півзахисник позаду Роберта Левандовскі (і потенційно Томаса Мюллера)

 

Фанати “Барселони” могли звикнути бачити Коутінью зліва, де він був у легендарній трійці нападу “блаугранас”. Бразилець формував потужне тріо разом із Мессі та Суаресом, хоча тут він і не мав такої глибокої ролі як у “Ліверпулі”. Проробляючи ґрунтовнішу роботу для “мерсисайдців”, але маючи більше свободи дій водночас, він діяв значно ефективніше. Тому не дивно, що у збірній Бразилії на Копа Америка він грав під номером 10 і зміг проявити себе дуже непогано. “Баварія” може скористатися ним на цій позиції також. Це допоможе вивільнити Мюллера і дасть йому змогу висунутися ще більше вперед, граючи виключно на вістрі атаки, де він би розкривався наповну на пару із Левандовскі, як це було в минулому. Мюллер і Коутінью могли б навіть мінятися ролями посеред гри, щоби вводити в оману опонентів.

 

Варіант 2: Лівий вінгер, який у своїй зоні створюватиме моменти та використовуватиме їх наповну

 

Коутінью також може знайти себе і з лівого боку, так як він робив це у “Барселоні”. Особливо, якщо раптом Кінгслі Коман не зможе грати. Француз, звісно, є одним із найталановитіших гравців “Баварії” та беззаперечно найшвидший у команді. Але навіть якщо для нього сезон обійдеться без травм, Коутінью міг би урізноманітнити гру, вийшовши замість Кінгслі. Цим він міг би несподівано змінити ритм гри.

 

Вміння бразильця швидко переміщатися до центральної зони, відтягуючи захисників суперника зі своїх звичних позицій, є далеко не єдиною його “суперсилою”. Він також може несподівано та різко пробити із дальньої дистанції, і в цьому йому майже немає рівних. Згадайте його гру проти “Евертона” в мерсисайдському дербі, проти мадридського “Реала” в “Ель Класико” чи в кількох матчах на Кубку Америки. В усіх цих принципових поєдинках Філіппе зумів розстріляти ворота суперника блискавичним ударом у верхню дев’ятку. І ці його вміння є ефективною зброєю, яка змушує захисників суперника глибше просідати у своїй зоні, боячись швидких та технічних проходів вінгера із чудовим дриблінгом та точними дальніми ударами.

 

Варіант 3: Центральний півзахисник, який розігруватиме м‘яч із Тьяго Алькантарою та асистуватиме його.

 

Це, звісно, найменш імовірний варіант для “Баварії” із застосуванням бразильця на цій позиції. Але все ж, відсунувши його трохи глибше, Ніко Ковач міг би мати варіант ефективного введення в гру будь-кого із трійки Коман/Мюллер/Гнабрі позаду Левандовскі та в той же час використовувати різносторонні таланти Коутінью.

 

Це вам не "Барселона"! Що зміниться у "Баварії” із приходом Коутінью?До речі, Філіппе мало чим поступається Тьяго за відсотком точних передач: в іспанця цей показник становить більше 90% ( і це чи не найвищий результат у Бундеслізі серед глибинних плеймейкерів), а бразилець зумів віддати 89% точних пасів у Ла Лізі. Так, чемпіонати дуже різні, проте точність пасів Коутінью безсумнівна. Філіппе разом із Хаві Мартінесом можуть навіть підміняти Тьяго в тому випадку, якщо той потребуватиме перепочинку.

 

А взагалі, граючи поруч із Алькантарою, а не замість нього – ось оптимальне рішення у цьому випадку. Їхня взаємодія здатна добряче розхитати структурну побудову інших команд.

 

Є тут ще й інша сторона медалі. Зірковий час дуету “Роббері” наблизився до кінця: Ар’єн Роббен завершує кар’єру, а Френк Рібері переходить до “Фіорентини”. Але це не привід розслаблятися півзахисникам Корентену Толіссо, Леону Горецка та Ренато Санчесу. Вони мають пильнувати, щоб новачок Коутінью часом не затьмарив їх, бо у нього для цього є всі необхідні задатки.

 

Як бачимо, поява бразильського футболіста у “Баварії” створить додаткову позиційну варіативність і додасть креативу з елементом несподіванки у типові схеми Ковача. Чемпіон Кубку Америки має всі шанси стати зіркою у Бундеслізі. Це був дуже розумний трансферний хід від керівництва “Баварії”. А ще, можливо, це відволіче трохи увагу мюнхенських фанатів від заплутаної трансферної епопеї із Лероєм Сане.

 

 

 

Источник: ПРО ФУТБОЛ

Новости партнеров

Комментарии: