Анонс группового этапа Лиги чемпионов. Ожидания и прогнозы

Анонс группового этапа Лиги чемпионов. Ожидания и прогнозыПісля одного із найдраматичніших сезонів за 64-річну історію Ліги чемпіонів цього року фанати також мають багато очікувань від найпрестижнішого євротурніру. Чи буде сезон 2019/2020 таким же видовищним, непередбачуваним та хайповим? Вже сьогодні ми матимемо змогу спостерігати за першими матчами групового етапу Ліги чемпіонів. І хтозна, можливо, саме сьогодні зіграє і майбутній переможець турніру? Як би там не було, давайте коротко розглянемо кожну групу цього етапу, адже саме так виглядатиме розклад 32-х найкращих команд Європи аж до середини грудня.

 

Група А: “ПСЖ“, “Реал Мадрид”, “Брюгге“, “Галатасарай

 

Два фаворити на вихід із групи тут зрозумілі і без пояснень. “Реал” тричі вигравав Лігу чемпіонів за останні 5 років і бажає й надалі залишатися командою, яка найчастіше здобувала кубок цього турніру. “ПСЖ” ж прагне реабілітуватися та розірвати зачароване коло невдач у єврокубках. У кожної з команд великі амбіції, але є і помітні проблеми. І перш за все, кадрові. Наприклад, у дебютному турі “вершкові” не зможуть розраховувати на Іско, Марко Асенсіо та володаря “Золотого м‘яча” Луку Модріча через травми, а Начо і капітан королівського клубу Серхіо Рамос пропустять матч, бо відбувають дискваліфікацію. У “ПСЖ” у лазареті знаходиться одразу ціла плеяда зірок: Кіліан Мбаппе, Едінсон Кавані, Юліан Дракслер. А Неймар відбуває триматчеву дискваліфікацію через образу арбітра у матчі з “Манчестер Юнайтед” минулого сезону. І взагалі, не відомо, з ким із двох фаворитів групи А у разі їх виходу до стадії плей-оф бразилець продовжить свій шлях навесні.

 

Є дещо ще окрім Неймара, що пов’язує клуби. Візьмемо навіть обмін воротарями цього трансферного вікна. До того ж, команди вже не раз зустрічалися в Лізі чемпіонів і за останні роки для парижан це був, м’яко кажучи, не найкращий досвід.

 

Брюгге” та “Галатасарай” боротимуться за третє місце та потрапляння до Ліги Європи. Обидві команди є вольовими та доволі непередбачуваними, тому у кожної з них шанси приблизно рівні.

 

Група B: “Баварія Мюнхен”, “Тоттенхем”, “Олімпіакос”, “Црвена Звезда

 

Не зважаючи на недружню атмосферу, яку можуть створити палкі грецькі та сербські уболівальники для суперників, “Баварія” та “Тоттенхем” не мали б зіткнутися із сильними проблемами на шляху до виходу із групи. “Тоттенхем” провів свій найкращий євросезон в історії, дійшовши до фіналу. Тому, набувши таких оборотів та провівши непогану трансферну кампанію, “шпори” мають хорошу форму та поки що найближчу ціль – вийти із групи. І якщо Гаррі Кейн буде перебувати в хорошому здоров‘ї, то лондонський клуб без проблем добереться до стадії плей-оф. До речі, щодо здоров‘я. На жаль, новачок команди Джованні Ло Чельсо не матиме змоги проявити себе за “шпор” аж до жовтня через травму, зате Тангі Ндомбеле навпаки повернувся у стрій напередодні першого туру ЛЧ.

 

Мюнхенці ж прагнуть повернути собі історичний статус еліти серед інших команд-учасниць ЛЧ. Буде цікаво поспостерігати, як розкриватиме свій потенціал у складі німецького клубу новоприбулий Філіппе Коутінью.

 

А от за третє місце боротьба буде жорсткою. “Олімпіакосу” буде явно нелегко із сербським клубом, який минулого року умудрився у себе вдома “побити” майбутніх переможців Ліги чемпіонів із рахунком 2:0.

 

Група С: “Манчестер Сіті”, “Шахтар”, “Аталанта“, “Динамо Загреб

 

“Манчестер Сіті” тут явний лідер у гонці за вихід із групи. Команда Гвардіоли минулого сезону стала чемпіоном АПЛ, виграла Кубок Англії та дійшла до півфіналу ЛЧ. “Містяни” виглядають неймовірно впевнено, а грамотні придбання під час трансферного вікна лише посилять і так ефективну структуру команди. Скоріш за все, Гвардіола щоматчу даватиме відпочивати комусь із ключових зірок і натомість випробовуватиме новачків. Таке раціональне заощадження сил дасть змогу “Ман Сіті” балансувати між амбіціями на кубок Ліги чемпіонів та третім підряд титулом АПЛ.

 

Решта ж команд є також доволі досвідченими у євротурнірах. Донецькому “Шахтарю” узагалі вже третій сезон поспіль “щастить” опинитися в одній групі із “Манчестер Сіті”. І попри очевидність виходу “містян” із групи з першого місця, у “гірників” також є всі шанси послідувати за ними у плей-оф.

 

Боротьба за третє місце тут також буде гарячою. “Динамо Загреб” із Бруно Петковичем в якості головної “забивної сили” зіткнуться із дебютантом ЛЧ і бронзовим призером Серії А “Аталантою”. Цікаво буде постежити за новоприбулим туди нашим співвітчизником Русланом Малиновським.

 

Група D: “Ювентус”, “Атлетико Мадрид”, “Баєр 04”, “Локомотив”

 

“Атлетико” та “Ювентус”, які чудово пам‘ятають минулорічне протистояння в ? ЛЧ, тепер опинилися в одній групі, де є фаворитами. “Матрацники” прагнуть реваншу. І попри втрату Грізмана, який перейшов до Барселони, у них є новий козир. Це – придбаний влітку 19-річний Жоау Феліш, один із найкращих second strikerів у світі. Проте і “стара сеньйора” не збирається здаватися. У своєму першому сезоні за італійський клуб Кріштіану Роналду вперше за 4 роки не виграв Лігу чемпіонів. Найкращий бомбардир турніру має гіпермотивацію та не марнуватиме час, відкладаючи тріумф. То саме можна сказати і про Джанлуїджі Буффона, який знову повернувся до “Ювентуса” із надією таки втілити в життя свою давню мрію.

 

Проте фаворитам розслаблятися не варто. “Баєр” – команда, яка атакує помітно краще ніж обороняється. Це дає змогу “аптекарям” створювати видовищний футбол у стилі кінця 90-х–початку нульових із численними різкими нальотами на ворота суперника. Вони ефектно розпочали сезон у Бундеслізі, діючи за принципом “все одно заб‘ємо більше, ніж пропустимо”. Можливо, леверкузенці змусять понервуватися фаворитів групи таким нахабним стилем.

 

Ну а московський “Локомотив” тут явно почуватиметься незатишно.

 

Група Е: “Ліверпуль”, “Наполі”, “РБ Зальцбург”, “Генк

 

“Ліверпуль” на чолі з Юргеном Клоппом серйозно налаштований на те, щоб захистити свій чинний титул чемпіона. Без сумніву, “мерсисайдці” є єдиним фаворитом на вихід із групи з першого місця, навіть не зважаючи на відсутність першого воротаря Алісона до кінця місяця через травму та неспроможність зіграти у 1-му турі Оріґі та Робертсона через незначні ушкодження. Клопп вважає теперішній склад “Ліверпуля” настільки оптимальним та ефективним, що відмовився доукомплектовувати його гучними придбаннями під час трансферного вікна. Знову ж таки, зважаючи на плани ще й щодо чемпіонства в АПЛ, склад “мерсисайдців” може варіювати від матчу до матчу, ключові гравці можуть відпочивати на лавці запасних у поєдинках із аутсайдерами групи.

 

“Наполі” вже зустрічалися із “Ліверпулем” минулого сезону на груповому етапі, і це дежавю для неаполітанців є не надто приємним. Тоді в останньому турі вони були близькими до виходу до стадії плей-оф. Команді Карло Анчелотті достатньо було зіграти внічию, але врешті вони поступилися 1:0 і вирушили до Ліги Європи. Зараз же окрім чинного чемпіона іншої явної загрози для них немає, і Наполі може спокійно виходити до наступного етапу із другого місця.

 

Для “Зальцбурга”, який вже і так одноосібно панує в Австрії, Ліга чемпіонів – це новий рівень. У них є всі шанси вийти із третього місця до Ліги Європи, здолавши на шляху “Генк“, який після розпродажу своїх головних зірок до Англії та Італії зараз перебуває не в найкращій формі.

 

Група F: “Барселона“, “Боруссія Дортмунд”, “Інтер”, “Славія”

 

Якщо про групу Е можна було сказати “Ліверпуль і решта 3 клуби”, то тут все навпаки. Група F – це 3 європейські гранди і “Славія”. Саме в цій групі варто чекати багато екшену та турбулентності, адже ці 3 клуби (окрім “Славії”) орієнтовані на концентрацію зусиль на лінії атаки, що обіцяє нам видовищний футбол та багато голів.

 

“Боруссія” вже другий рік поспіль потрапляє до “групи смерті”. Проте зараз дортмундці мають оптимальний склад без втрат важливих гравців, та й у Бундеслізі у них справи непогані: в останньому матчі проти “Баєра” підопічні Фавра перемогли із рахунком 4:0.

 

Барселона” ж зараз не надто стабільна і чергує яскраві перемоги із необґрунтованими втратами очок в чемпіонаті Іспанії. За “блаугранас” у стартовому турі групового етапу ЛЧ не зіграють Усман Дембеле та Самуель Умтіті. Зате Ліонель Мессі нарешті відновився і зараз сильно вмотивований перед своїм дебютним матчем сезону. До того ж, попри деяку нестабільність, показник результативності “Барселони” все одно робить її фаворитом: в останніх матчах Ліги чемпіонів минулого сезону та останніх протистояннях у Ла Лізі каталонці забивають як мінімум 3 голи за гру.

 

“Інтер” же зараз лідирує в Серії А та відзначається надзвичайною дисциплінованістю та надійною грою в обороні. У трьох останніх матчах італійці пропустили лише 1 м‘яч.

 

І якщо “Барселона“, скоріш за все, виходитиме із групи з першого місця, то хто отримає другу путівку до плей-офу – передбачити важко.

 

Група G: “Зеніт”, “Бенфіка”, “Ліон”, “РБ Лейпциг

 

На противагу групі F, дана група є найлегшою і, відверто, більше відповідає рівню Ліги Європи. Кожна команда має практично однакові шанси на перші два місця в турнірній таблиці. “Бенфіка” є досвідченим учасником єврокубків, вони добре розпочали сезон, програвши поки що лишеПорту“. “РБ Лейпциг” має чудову лінію атаки, хоча й не може похвалитися надійною обороною. “Ліон” влітку здійснив ротацію складу, відпустивши таких зірок, як Менді та Ндомбеле і придбавши натомість Мендеса, Андерсена та Рена Аделаїда. Проте уже місяць французи ніяк не можуть перемогти. “Зеніт” зараз ділить перше місце у внутрішньому чемпіонаті із “Краснодаром“. А ще, їхній нападник Артем Дзюба знає, як ефективно протистояти “Ліону”: 3 роки тому він забивав “левам” аж тричі.

 

Тому не зважаючи на досить середній рівень усіх чотирьох клубів у порівнянні з іншими групами, саме їх відносна рівність у класі і додає інтриги на непередбачуваності.

 

Група Н: “Челсі”, “Аякс“, “Валенсія”, “Лілль”

 

Є одна цікава річ, яка об‘єднує майже всі клуби в цій групі. Це група команд, які влітку повтрачали своїх ключових зіркових гравців. “Челсі” відпустили Азара до “Реалу“, “Аякс” утратив одразу двох своїх перспективних молодих футболістів: Френкі де Йонг подався до “Барселони”, а Маттейс де Лігт до “Ювентуса“. “Лілль” же відправив Ніколя Пепе до принципових суперників “Челсі”, лондонського “Арсеналу”. До речі, найменше в цьому плані постраждала “Валенсія”. Зате “кажани” несподівано втратили тренера.

 

Фактично, фаворитом групи можна вважати “Челсі”, але недостатній досвід Френка Лемпарда в якості тренера може датися взнаки. За 5 турів АПЛ лондонський клуб має 11 забитих та стільки ж пропущених м‘ячів. Поразка від “Ліверпуля” в Супекубку УЄФА, нічия з “Лестером“, перемога над “Норвічем”, нічия з “Шеффілдом” та перемога над “Вулверхемптоном” – ось так доволі нестабільно виглядали останні матчі “аристократів”.

На п‘яти їм наступатиме “Аякс“, для якого минулий сезон видався дуже насиченим: чемпіонство та кубок Нідерландів, а також серія сенсацій у Лізі чемпіонів, що дозволило клубу добратися аж до півфіналу турніру.

 

“Валенсія” ж зараз переживає не найкращі часи після раптового та сенсаційного звільнення головного тренера Марселіно. Зараз у Ла Лізі “кажани” перебувають у нижній половині турнірної таблиці.

 

А от “Лілль” різко почав прогресувати. Ще позаминулого сезону “мастифи” боролися за порятунок від вильоту із Ліги 1, а цьогоріч впевнено забрали своє срібло у чемпіонаті і після 5 років перерви повернулися до Ліги чемпіонів.

Буде неймовірно цікаво стежити за боротьбою клубів, які зараз переживають такі буремні періоди.

 

Так виглядатиме груповий етап Ліги чемпіонів у сезоні 2019/2020. А перші матчі 1 туру будуть зіграні уже сьогодні, 17 вересня о 22:00 за київським часом. Пропоную ознайомитися зі списком сьогоднішніх матчів:

 

Інтер (Італія) – Славія (Чехія)

Ліон (Франція) – Зеніт (Росія)

Аякс (Нідерланди) – Лілль (Франція)

Бенфіка (Португалія) – РБ Лейпциг (Німеччина)

Боруссія Дортмунд (Німеччина) – Барселона (Іспанія)

Зальцбург (Австрія) – Генк (Бельгія)

Наполі (Італія) – Ліверпуль (Англія)

Челсі (Англія) – Валенсія (Іспанія)

 

Источник: ПРО ФУТБОЛ

Новости партнеров

Комментарии: