Соперник, с которым «Шахтер» не почувствует, что выбыл из ЛЧ. Представление «Бенфики»

Соперник, с которым "Шахтер" не почувствует, что выбыл из ЛЧ. Представление "Бенфики"“Шахтар” отримав свого суперника в 1/16 Ліги Європи і тепер у “гірників” є майже 2 місяці, щоби вивчити його та підготуватися. Ця команда – португальська “Бенфіка”. Давня знайома, яка має чимало схожих рис із донецьким клубом, такий собі “дзеркальний противник”.

 

То що ж нам про них відомо?

 

Загальне досьє команди:

Місто: Лісабон

Стадіон: “Ештадіу да Луж” (місткість 64642 глядачів)

Президент: Луїш Філіпе Віейра

Головний тренер: Бруну Лаже

Прізвисько: “орли”, “червоні”

Місце в чемпіонаті: 1

Місце в рейтингу УЄФА: 20

Матчі з “Шахтарем”: 20.02.2020 (Харків); 27.02.2020 (Лісабон)

 

Позиція у внутрішньому чемпіонаті

 

“Бенфіка”, як і “Шахтар”, є чинним чемпіоном своєї країни, а також лідером турнірної таблиці чемпіонату на даний момент. Щоправда, відрив португальців від свого найближчого переслідувача становить всього 4 очки та не є таким вражаючим, як у випадку “Шахтаря” і “Динамо“, яких зараз розділяє прірва аж у 14 очок.

 

Тренер

 

У “гірників”, як і в їхнього суперника, основна мова в команді – португальська і їхні тренери – співвітчизники. Бруну Лаже тренував молодіжну команду “Бенфіки” приблизно в той же період, коли Луїш Каштру був тренером “Порту“.

Лаже – чи не ідеальний тренер для своєї команди. Від моменту свого призначення на посаду головного тренера він здобув із “орлами” 31 перемогу в останніх 33-х матчах чемпіонату, чим заслужив пролонгування контракту із клубом до 2024 року та навіть прізвисько “португальський Клопп” у місцевих медіа.

 

“Козирі”

 

“Бенфіка” – кузня талантів, з якої майже кожного трансферного вікна клуби з усієї Європи забирають декількох футболістів. Зовсім недавно команда виховала майбутню зірку рівня Кріштіану Роналду — Жоау Феліша, якого мадридський “Атлетико” цього літа купив за 120 млн євро. Можливо, португальський клуб продовжить традицію і в цьому сезоні та стане своєрідним інкубатором молодих талантів для європейських грандів. Потенційно таким відкриттям може стати 18-річний захисник Тавареш, який на груповому етапі Ліги чемпіонів регулярно виходив у основі.

 

Ну а головною забивною силою “Бенфіки” зараз є півзахисник Піцці, який у 24 матчах забив 18 голів та віддав 10 гольових передач. Одразу за ним іде нападник Вінісіус, у якого 15 голів і 3 гольових передач у 20 матчах.

 

Як вони грали в Лізі чемпіонів та Лізі Європи?

 

У Лізі чемпіонів у групі G “Бенфіка” фактично в останньому турі виборола собі третє місце і путівку до Ліги Європи, вигравши у “Зеніта” з рахунком 3:0, якому в жовтні програла в них вдома. Також “орли” перемогли в себе дома “Ліон” та на виїзді зуміли зіграти внічию з “РБ Лейпцигом“.

 

Минулого сезону португальці дійшли до чвертьфіналу Ліги Європи, здолавши на своєму шляху Галатасарай та Динамо Загреб у 1/16 та ? фіналу відповідно. Проте на стадії ¼ таки поступилися Айнтрахту за голами на виїзді в покинула турнір.

 

Історія протистоянь

 

Команди вже зустрічалися між собою. Сталося це на груповому етапі Ліги чемпіонів у сезоні 2007/08. Тоді у другому турі “Шахтареві” вдалося перемогти на виїзді в Лісабоні із рахунком 1:0. І це був своєрідний прецедент, адже до цього матчу “гірняки” ніколи не перемагали у виїзних матчах у Лізі чемпіонів. Зате потім ейфорія змінилася невдачами: “Шахтар” двічі програв “Мілану” та “Селтіку” в них вдома. А в останньому турі вже і “Бенфіці” вдалося взяти реванш і здобути в Донецьку перемогу з рахунком 2:1.

Також команди мали спаринг у Швейцарії на зборах перед стартом сезону 2009/2010. Тоді португальці обіграли донеччан із рахунком 2:0. Також схожий товариський матч мав бути проведений влітку 2014-го, але його скасували.

 

Фаворит протистояння

 

Явного фаворита в цій парі немає. Букмекери дають практично однакові шанси на вихід до ? Ліги Європи для обох команд. Найпопулярнішим є таке співвідношення шансів: 53% для “Бенфіки” проти 47% для “Шахтаря”.

 

Дві точки зору:

 

Сергій Палкін: “По великому рахунку, “Бенфіка” – команда рівня Ліги чемпіонів. І хоча ми з цього турніру вибули, Ліга чемпіонів для нас продовжується. Суперник дуже сильний, а шанси – 50 на 50. Мені здається, що те, що “Бенфіка” – португальський клуб, стане додатковою мотивацією для Луїша Каштру і всього тренерського штабу, для якого буде важливо добре виступити на своїй батьківщині та показати серйозний рівень. Так само як і для всіх наших футболістів”.

 

Мирон Маркевич: “Бенфіка” – не найкращий варіант для “Шахтаря”, чесно скажу. У них триватиме чемпіонат, тож вони будуть у тонусі. Вилетіли з Ліги чемпіонів, тому зрозуміло, що всі сили кинуть на Лігу Європи. До того ж, у Португалії завжди важко грати. Я це колись відчув на собі. Складно щось зараз говорити, бо невідомо, яким буде Шахтар”

 

Що ж, сподіватимемося на перемогу української команди та її вихід до наступної стадії плей-офу. Тим більше, що ми також маємо невеликий козир: теперішній директор департаменту селекції “Шахтаря” Жозе Боту колись упродовж десяти років працював у службі скаутів “Бенфіки”. Тому аналізувати суперника та шукати йому протидію мало б бути трохи легше.

 

 

 

 

Источник: ПРО ФУТБОЛ

Новости партнеров

Комментарии: