Нелегкие трансферные дилеммы и другие неприятности, которые принес футболу COVID-19 (часть 1)

Нелегкие трансферные дилеммы и другие неприятности, которые принес футболу COVID-19 (часть 1)Футбольний рік впевнено прямував до захоплюючого літнього трансферного вікна, але раптом вся картина різко змінилася. Наслідки коронавірусу зуміли поставити на паузу весь футбольний світ і кинули тінь сумніву на те, чи будуть зроблені серйозні трансферні ходи у Європі. Як результат, усі чутки про великі трансфери, які ми читали упродовж кількох місяців, зараз стоять під знаком питання. Чи повернеться Джейдон Санчо до АПЛ? Чи збирається мюнхенська “Баварія” таки добиватися Лероя Сане? Що ж буде із мрією мадридського “Реалу” отримати Кіліана Мбаппе? Чи повернеться Неймар назад до “Барселони” або ж застрягне у “ПСЖназавжди ще на кілька сезонів?

 

Ми і гадки не маємо, коли врешті завершиться сезон 2019/20, і, відповідно, що ж буде із трансферним вікном. Виходячи із заяв представників ФІФА, 1 липня вважається поки що досить реалістичною датою завершення сезону та відправною точкою для літнього трансферного вікна. Причому у всіх країнах все відбуватиметься максимально синхронно, щоби команди із різних чемпіонатів були в рівних умовах як у євротурнірах, так і під час трансферної гонки.

 

Звісно, це означає, що початок трансферного вікна, який за звичних умов мав би бути у червні, пересунеться. Окрім цього, деякі футбольні агенти вважають, що переговори із приводу угод на значні суми можуть бути повністю скасованими.

 

У більшості європейських ліг заморожені майже всі офіційні переговори щодо літніх підписань. Поки що жоден клуб не знає, якою врешті стане ціна кожного окремого гравця після паузи. Та і чи зможуть команди потратити значну суму на трансфери? Зараз вони навіть не можуть бути певні, чи здатні будуть дозволити собі оплачувати зарплати поточному складу в умовах кризи.

 

Що робити, коли задорого: Санчо, Кейн та Неймар

 

Нелегкие трансферные дилеммы и другие неприятности, которые принес футболу COVID-19 (часть 1)За обставин, що склалися, Джейдон Санчо із “Боруссії Дортмунд” може стати своєрідним лакмусовим папірцем для трансферної ситуації в цілому. Очікувалося, що він повернеться до англійського футболу, а “Манчестер Юнайтед“, “Челсі”, “Ліверпуль” та “Манчестер Сіті” були зацікавленими у його підписанні. Клуб із “Олд Траффорд“, втім, лідирував у гонці за півзахисника (не в останню чергу через його особисті симпатії до клубу та дружбу із Маркусом Решфордом). “МЮ” сподівалися досягнути прогресу в переговорах до кінця травня, але за теперішніх обставин зробити це складно.

 

 

Дортмундські чиновники протягом останніх кількох тижнів не сильно поспішали висловлювати думки щодо майбутнього Санчо. Лише запевнили, що придбати його буде нелегко. 

 

Крім того, судячи зі статистики фінансових втрат великих клубів Прем’єр-ліги через поширення епідемії, залишається відкритим питання, чи посильною буде його вартість у 120-130 мільйонів фунтів стерлінгів навіть для топових претендентів.

 

Втім, інсайдери із “Манчестер Юнайтед” та “Челсі” стверджують, що обидва клуби не виключають можливості, що все-таки зуміють підписати Санчо, навіть не зважаючи на його велику вартість. І в Лондоні, і в Манчестері готувалися до великих витрат цього літа. Керівництва обох команд готові ризикнути та скористатися кризовою ситуацією, щоб виграти у своїх конкурентів у трансферній гонці за Санчо. 

 

Нелегкие трансферные дилеммы и другие неприятности, которые принес футболу COVID-19 (часть 1)Є ще один варіант розвитку трансферних подій, який найкраще проілюструє теперішня ситуація із потенційним переходом Гаррі Кейна до стану “червоних дияволів”. Справа в тому, що президент “Тоттенхема” Деніел Леві начебто висловив готовність відправити капітана збірної Англії до “Манчестер Юнайтед” за 200 мільйонів фунтів через кризу у клубі. Звісно, проблеми із фінансовим менеджментом лондонської команди більш ніж очевидні, зважаючи на досить спірне рішення керівництва скоротити зарплати працівникам клубу, при цьому зарплати футболістів і самих керівників залишатимуться недоторканими. Проте наскільки ретельно манчестерський клуб би не готувався до закупів цього літа, навряд чи він буде готовим аж до таких витрат, які значно переважають ціну за того ж Санчо. А оскільки “Тоттенхему” таки необхідно здійснити цей продаж через неможливість утримувати свого зіркового нападника, у даному випадку може почати працювати принцип антиаукціону. Ціну за Кейна збиватимуть доти, доки вона не стане повністю прийнятною для зацікавленої сторони. 

 

Та існує ще й “іспанський варіант”. Взагалі, чемпіонат Іспанії перший у списку тих, по кому найбільше може вдарити фінансова криза. Саме в Іспанії спостерігався найбільш стрімкий ріст зарплат футболістів із 2017 року (сумарно плюс 332 мільйонів євро, а це +20%). А співвідношення витрат на зарплати до виручки за рік становить більше 70%. Отже, ця ліга є особливо потенційно близькою до від’ємного балансу та є номінально збитковою. Перебуваючи у зоні ризику та бажаючи хоч якось запобігти фінансовому колапсу, Ла Ліга може запровадити жорсткі трансферні обмеження для клубів, що зірвало би чимало гучних підписань. 

 

Нелегкие трансферные дилеммы и другие неприятности, которые принес футболу COVID-19 (часть 1)І тут показовим є приклад Неймара. Ні для кого не секрет, що бразильський футболіст просто марить втечею із Ліги 1. І ще до спалаху епідемії COVID-19 представники “Барселони” запевнили Неймара, що зроблять все для того, аби повернути його. Такі гарантії мінімізували би можливість його вибору на користь мадридського “Реалу“. Проте за теперішніх умов каталонський клуб схоже уже ввійшов у фазу кризи. Футболістам було знижено зарплати аж на 70%. До того ж, тепер літні трансферні плани каталонців остаточно встигли зміститися з купівлі на тотальний розпродаж: “Барселона” налаштувалася продати аж 8 своїх футболістів, серед яких скоріше всього опиняться Грізманн, Ракітіч і Відаль. Але навіть попри це, “блаугранас” заявили, що будуть не готові купити на виручені кошти і Неймара, і Лаутаро Мартінеса. Тому прийдеться обирати. Також їхні скаути шукатимуть когось серед вільних агентів або футболістів, чиї контракти завершуються менше ніж за рік, на позиції центрбека, правого фулбека та півзахисника. Отже, цілком можливо, 

що через урізаний трансферний бюджет, дорога до колишнього клубу поки що для Неймара закрита. Щодо варіанту із мадридським “Реалом“, то тут ситуація може виявитися не кращою. Флорентіно Перес до останнього тримався, не знижуючи нікому зарплати та заявляючи, що королівський клуб спокійно витримає кризу. Проте на днях зізнався, що всі трансферні питання будуть відкладені і заморожені, допоки не вирішиться проблема зі стабілізацією фінансів в умовах кризи. Тому Неймару треба готуватися до інфляції на трансферному ринку і до значного зниження своєї вартості, або ж до ще одного сезону в “ПСЖ“.

 

Далі буде…

Источник: ПРО ФУТБОЛ

Новости партнеров

Комментарии: