Топ-10 фільмів про футбол. Від “Пташенят Фергюсона” до роботи скаутів і життя гравців

Футбол для багатьох став невід’ємною частиною життя. Чемпіонати, європейські турніри, кубкові матчі – графік насичений. Але іноді трапляються тихі вільні вечори без цікавих баталій. У такому разі можна присвятити час перегляду фільмів про футбол. Сьогодні я вирішила розповісти вам про десятку сильних кінокартин, на які, на мою думку, варто звернути увагу вболівальникам гри номер один.

Проклятий Юнайтед

оригінальна назва: The Damned United 

Великобританія, 2009

IMDb: 9

Embed from Getty Images

Один з найкращих нападників Англії, 29-річний Браян Клаф мріє про “Золотий бутс”, чемпіонат світу та безліч трофеїв. Але футбольна кар’єра зненацька летить під укіс. Клаф зазнає травми, через яку змушений повісити бутси на цвях. Браян не готовий здаватися, адже футбол – це все його життя. Екс-нападник приймає виклик, обіймає посаду головного тренера команди другого дивізіону. Раптом Клаф  та його нова родина “Дербі Каунті” починає громити всіх суперників і про диво – команда завойовує чемпіонський титул! Молодого тренера забирає “Лідс Юнайтед”. Однак у “Лідсі” не все так просто. Перекірливі зіркові футболісти не приймають Клафа. Починається психологічна боротьба між тренером та лідером команди. Хто переможе, дивіться у спортивній драмі Тома Хупера.

Смужки зебри

оригінальна назва: Poloski zebri

Бельгія, Франція 2013

IMDb: 6,1

Життя скауту – це не лише підписання контрактів у крутих офісах та великі гроші. На пошуки нових талантів для топ-клубів Європи футбольний агент Хосе вирушає до спекотної Африки з москітами та марокською сараною. І знаходить діамант. Обіцянки  яскравої кар’єри та гарного життя в Європі приваблюють юного футболіста Яя Коне і він відповідає згодою. Через деякий час агент розуміє, що помилився. А футбол і життя помилок не прощає.

Костолом

оригінальна назва: Mean Machine

Великобританія, 2001

IMDb: 9

Життя Денні Міхена  сяє яскравими фарбами: один із найбільш затребуваних футболістів Європи, капітан збірної Англії та просто класний хлопець. У гравця є все – круті машини, гарний будинок, рахунок у банку та кохання вболівальників. Але кар’єра ламається в одну мить. Нетверезий Денні влаштовує бійку з поліцейськими. Суд ухвалює невтішний вирок – три роки тюремного ув’язнення. Начальник в’язниці, до якої відправили Денні, обожнює футбол та виступає спонсором місцевої команди з охоронців. Звісно, він мріє, що Міхен стане тренером його дітища. Однак екс-футболіст відмовляє начальнику в’язниці і збирає команду з тих, хто відбуває покарання. Чи зможе Міхен не лише зіграти у футбол, а й виграти матч як тренер?

Гол!

оригінальна назва: Goal!

Великобританія, США, 2005

IMDb: 7,7

Embed from Getty Images

Мексиканський хлопчина працює з ранку до ночі зі своїм батьком, щоб якось вижити в дорогому Лос-Анжелесі. У рідкісні вільні хвилини грає з друзями у футбол і представляє себе на “Олд Траффорд”. Випадковий перехожий, як пізніше з’ясувалося, екс-футболіст обіцяє хлопцеві перегляд у Ньюкаслі, якщо він прилетить до Англії. Сантьяго позбавляє себе всіх насолод і збирає гроші на поїздку. Батько не бачить перспектив у такій подорожі та забирає у сина гроші. На допомогу Сантьяго приходить бабуся та оплачує онуку квиток на літак. Чи подолає всі перешкоди мексиканський хлопець, чи відчинить двері у великий футбол, дивіться у спортивній драмі Денні Кеннона.

Тренер

оригінальна назва: Mike Bassett: England Manager

Великобританія, 2001

IMDb: 7

Збірна Англії провалює матч за матчем. Серце головного тренера не витримує, і він раптово вмирає. Термінові пошуки наставника заходять у глухий кут: гідних кандидатів немає. В результаті головна команда країни отримує нікому не відомого спеціаліста з третьої ліги – Майкла Бассета. Перед Бассетом стоїть завдання провести відбіркові матчі на високому рівні та потрапити на чемпіонат світу до Бразилії. Чи порозуміється з командою Бассет, чи подолають вони разом всі труднощі і чи потраплять на мундіаль – дивіться у спортивній комедії Стіва Баррона.

Забійний футбол

оригінальна назва: Siu lam juk kau

Гонконг, 2001

IMDb: 9

Головний герой – юний Сін, який нещодавно закінчив школу кунг-фу, знаходиться у пошуках себе та роботи. Виживає хлопець, збираючи пляшки. А між справою штовхає футбольний м’яч у дворах та на вулицях міста. Випадкова зустріч із екс-футболістом змінює життя Сіна. Фунг пропонує зібрати команду з хлопців, які добре володіють кунг-фу. Новоявлений тренер упевнений, що навички східних єдиноборств у поєднанні з футбольними фінтами можуть дати приголомшливий результат. Після недовгих тренувань, Фунг заявляє свою команду на чемпіонат. На старті турніру Сін та компанія красиво перемагають своїх суперників. Але чи зможуть вони дійти до фіналу – дивіться у легкій комедії Стівена Чоу.

Штрафний удар

оригінальна назва: When Saturday Comes

Великобританія, 1996

IMDb: 6,1

Джиммі з дитинства мріє про великий футбол. Але у хлопця відсутні поняття працьовитості та дисципліни. Щовечора він проводить час у пивних барах і лише щосуботи бере участь у футбольних матчах місцевих команд. Доля дарує шанс Джиммі. Його дядько використовує знайомства з керівництвом “Шефілд Юнайтед” і відправляє юнака до Англії. Перед першим тренуванням Джиммі проводить час вже в англійському барі і напивається так, що вранці не в змозі зробити удар по м’ячу. У професійному футболі така поведінка неприйнятна. Футболіста, що не відбувся, виганяють з команди. Джиммі переживає найважчий момент у своєму житті і благає вищі сили про ще один шанс. 

Команда мрії

оригінальна назва: Dream Team

Франція, 2012

IMDb: 6,7

Зоряний екс-футболіст тяжко переживає завершення ігрової кар’єри. Тренерська посада не рятує. Патрік щовечора напивається і втрачає роботу в топ-клубі. Безробітного тепер екс-тренера можуть позбавити батьківських прав (у Патріка підростає дочка). Єдина можливість уникнути повного краху – очолити аматорську команду, яка розвалюється зі швидкістю звуку. У такій ситуації Патрік не має права на помилку. На чаші терезів його сім’я та майбутнє. Екс-футболіст знаходить ідеальне рішення дати друге життя команді та своїй кар’єрі.

Гра їхнього життя

оригінальна назва: The Game of Their Lives

США, 2005

IMDb: 6,6

Реальна історія далекого 1950 року. Чемпіонат світу у Бразилії збирає найкращі команди. Серед них є, звісно, аутсайдери. Матч між збірними США та Англії ні в кого не залишає сумнівів. Лідер – Англія. Збірна, в чиїй країні зародився футбол, не може програти команді, в якій грають різнороби та емігранти. Ставки зроблено. Стартовий свисток пролунав. Емоції зашкалюють. Результат матчу – шок для старої доброї Англії та тріумфування для всієї Америки. Поринути у футбольну історію, відчути пристрасть і хвилювання ви зможете, подивившись спортивну драму Девіда Анспо.

Клас 92

оригінальна назва: The Class of 92

Великобританія, 2013

IMDb: 7,7

Embed from Getty Images

Документальний фільм про життя, дружбу, подолання перешкод і тріумф найбільшої шістки “Манчестер Юнайтед” – Девіда Бекхема, Раяна Гіггзе, Філе і Гаррі Невілле, Поля Скоулзе, Ніккі Батте. Це історія про те, як Алекс Фергюсон повірив у молодих талановитих гравців, виховав згуртував і вивів на найвищий рівень. Якщо ви любите “Манчестер Юнайтед” та футбол, то фільм про “пташенят Фергюсона” варто подивитися. 

Новини партнерів

Комментарии: